Google+ Followers

Sabtu, 5 Februari 2011

:::Berjuangkah Aku?:::







Aku mengaku sebagai pejuang agama Allah,

Tapi aku tidak mengikuti sunnah,

Aku mengaku pembawa Islamiah,

Tapi caraku tidak seperti Rasulullah...





Aku mengaku berjuang di jalan Allah,

Tapi aku masih mensia-siakan ibadah,

Aku mengaku ada kesatuan jemaah,

Tapi selalu menghina menabur fitnah..





Ya Allah bimbinglah diriku ini,

Ke jalan yang Engkau redhai Ilahi,

Agar aku selamat di duniawi,

Untuk menuju akhirat yang kekal abadi..





Aku mengaku bahawa akulah pejuang jundullah,

Sedangkan akhlakku masih bermasalah,

Aku masih mengamalkan sifat mazmumah,

Hatiku yang penuh dengan keburukan ammarah..





Aku mengaku pembawa agama,

Padahal akulah perosak ibadah,

Kalaulah aku pembawa Islamiyyah,

Tentulah jiwaku berakhlak mahmudah..





Aku mengaku sebagai tentera Allah,

padahal akulah pemecah amanah,

Kalaulah ada iman dan Taqwa di dada,

Tentulah aku malu kepadaNya..





Ampunkanlah dosa-dosaku Tuhan,

Yang banyak melakukan kesilapan,

Aku mengaku bersalah denganMu Tuhan,

Ku harap dosaku diampunkan...





Kerana Engkau Maha Pengampun padaku,

dan juga Maha Penyayang akan hambaMu,

kepadaMu kuberserah diri,

Kuharapkan keredhaan sebagai pejuang di jalanMu...





Oh Tuhan, bimbinglah aku..

:::Cerita Lawak:::

Assalamualaikum...

Wahai sahabat² seagama denganku…

Tolonglah ambil masa 3 minit untuk membaca note ini....



3 Minit je, tak lama pun..



Mungkin ada yg pernah baca kisah ni tapi tak salah kalau kita ingatkan sekali lagi..

Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha Pengasih...

Bayangkan benda ini berlaku pada anda.....



Suatu hari pada masa Sembahyang jumaat yang di hadiri oleh lebih kurang 1,000 jemaah...

tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnyer dgn pakaian hitam..

tak nampak apa cuma dua biji mata and membawa mesin gun...

lalu salah seorang lelaki tu bertempik "

"Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu"

Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu utk menyelamatkan diri....

daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih kurang 40 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing-masing termasuk Pak Iman tu...



Lelaki yang bertempik tadi segera membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata:

"Ok Pak Iman, saya dah halau SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak Iman mulakan sembahyang Jumaat"....

Lalu kedua lelaki tersebut berpaling dan meninggalkan jemaah....

Macammana..

adakah anda rasa lawak dgn cerita di atas. selain terhibur anda Fikirkanlah...



"Lawak kan, dari 1,000 org yg mengaku dia Islam hanya 40 yg betul-betul BERIMAN... "



"Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah lupakan ALLAH bila menghadapi bahaya...

kedua lelaki hanya membawa mesin-gun..

dia tak kata pun nak bunuh.. tapi generasi skrang..

amat lemah..

baru kena ugut terus lari lintang pukang..

lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi..."



"Lawak, ada juga yang agamanya cuma seminggu sahaja.. tu pun bila time sembahyang jumaat..

tunjuk muka kat org kampung.. ada tu lagi dashyat setahun 2 kali aje..

bile time sembahyang raya..."



"Lawakkan, ramai orang percaya kepada gosip dan apa yang di tulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatit dalam al Quran"



"Lawak kan, berapa ramai yg percaya dunia hanya sementara, akhirat adalah tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba mengejar dunia"



"Lawak, kita boleh bersembang dgn boyfriend atau girlfriend berejam-rejam tapi nak berdoa kepada ALLAH alahai..

tak cukup masa..



Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak thread atau note yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua tempat tapi merasa berat nak berkongsi dan nak hantar artikel2 yang berunsur agama Lawak kan???

Kenapa?

gelak tu kan realiti..



tapi yg paling lawak sekali..

berapa orang yang lepas baca benda ni akan sampaikan kat orang lain...

berapa orang yang akan buka thread ni untuk luangkan masa membaca?

berapa banyak????



Wallahualam…

Khamis, 3 Februari 2011

:::Petua Imam Syafie:::

Petua Imam Syafie










* Empat perkara menguatkan badan



1. makan daging

2. memakai haruman

3. kerap mandi

4. berpakaian dari kapas



* Empat perkara melemahkan badan



1. banyak berkelamin (bersetubuh)

2. selalu cemas

3. banyak minum air ketika makan

4. banyak makan bahan yang masam



* Empat perkara menajamkan mata



1. duduk mengadap kiblat

2. bercelak sebelum tidur

3. memandang yang hijau

4. berpakaian bersih



* Empat perkara merosakkan mata



1. memandang najis

2. melihat orang dibunuh

3. melihat kemaluan

4. membelakangi kiblat



* Empat perkara menajamkan fikiran



1. tidak banyak berbual kosong

2. rajin bersugi (gosok gigi)

3. bercakap dengan orang soleh

4. bergaul dengan para ulama



* 4 CARA TIDUR



1. TIDUR PARA NABI Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit dan bumi.

2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat malam.

3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA Miring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyakdimakan.

4. TIDUR SYAITAN Menelungkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:::Ƥɛиɢικʋт Ƨαʏα:::

:::Ɯακтʋ ƨɛκαяαиɢ:::


Get your own Digital Clock